Sa 27 miliona KM otvorit će se 10 hiljada radnih mjesta

Bez autora
Apr 03 2014

Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike FBiH kazao je da će 10 miliona KM biti utrošeno za zapošljavanje, prekvalifikaciju i prvi radni odnos i dodatnu izobrazbu osoba koje su na evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje. To je ukupno sa sredstvima Federalnog zavoda za zapošljavanje 27 miliona KM i očekuje se efekat od 10.000 radnih mjesta, kazao je Čamber. Dodao i je da implementacija projekta može početi odmah s obzirom da je Vlada FBiH usvojila Odluku o Programu utroška sredstava namijenjenih provođenju mjera aktivne politike zapošljavanja, u visini od 10.000.000 KM. Sredstva su namijenjena zapošljavanje nezaposlenih bez obzira na dob, stručnu spremu i radno iskustvo, s posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi jačanja njihove konkuretnosti na tržištu rada i sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, jačanje konkurentnosti mladih nezaposlenih osoba kroz osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva 9.640.000 KM.

Sa 27 miliona KM otvorit će se 10 hiljada radnih mjestaVjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike FBiH kazao je da će 10 miliona KM biti utrošeno za zapošljavanje, prekvalifikaciju i prvi radni odnos i dodatnu izobrazbu osoba koje su na evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje...

- To je ukupno sa sredstvima Federalnog zavoda za zapošljavanje 27 miliona KM i očekuje se efekat od 10.000 radnih mjesta - kazao je Čamber.

Dodao i je da implementacija projekta može početi odmah s obzirom da je Vlada FBiH usvojila Odluku o Programu utroška sredstava namijenjenih provođenju mjera aktivne politike zapošljavanja, u visini od 10.000.000 KM.

Sredstva su namijenjena zapošljavanje nezaposlenih bez obzira na dob, stručnu spremu i radno iskustvo, s posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi jačanja njihove konkuretnosti na tržištu rada i sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, jačanje konkurentnosti mladih nezaposlenih osoba kroz osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva 9.640.000 KM. Za obuku, stručno osposobljavanje i zapošljavanje u oblasti vinogradarstva planirano je 360.000 KM.

Sredstva se raspoređuju po kantonima prema omjeru 70 posto prema broju nezaposlenih, a 30 posto linearno.

Odluka propisuje i kriterije po kojima za sredstva mogu konkurirati i poslodavci koji su registrovani na području Federacije BiH, a redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa i nisu bili evidentirani zbog rada na crno u 2013. godini.

Pojedinačnu odluku o dodjeli sredstava donosit će federalni ministar rada i socijalne politike. Korisnik sredstava bit će obavezan da Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike dostavi izvještaj o utrošku sredstava i to najkasnije 30 dana od dana utroška sredstava, te je obavezan da dodijeljena sredstva koristi namjenski i da dostavi izvještaj sa kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje namjenski utrošak sredstava najkasnije do 15. januara naredne godine.

Prema Čamberovim riječima sljedeći korak je na Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Raspodjelom akumuliranih sredstava Elektroprijenosa BiH između entiteta za rad i zapošljavanje odobreno je 10.000.000 KM za ovu namjenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik